Roemenië

De informatie die nuttig kan zijn voor uw reis.

Steden Roemenië  
Landinformatie landnummer: RO
continent: Europa
vermogen: Boekarest
talen: Roemeense

EU-lidmaatschap: ja
NAVO-lidmaatschap: ja

GSM: 900/1800
GPS: 46 00 N, 25 00 E
elektriciteit: 230V/50Hz

valuta:
Roemeense Leu: RON
1RON = 0.2856 USD
1RON = 0.21840 EUR

toestelcode: +40-21

Boekarest, Roemenië

Woensdag 17, April

Uit wikipedia over Roemenië

Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Op een grondgebied van heeft Roemenië inwoners.

Op Hongarije en Moldavië na, wordt het Romaanse Roemenië ingesloten door Slavische landen. Naast de verscheidenheid aan culturen en hun invloed, de taal en de religie, bezit Roemenië veel ongerepte natuur. Het landklimaat (koude winters, warme zomers) en een dwars door Roemenië lopende bergketen, de Karpaten, zorgen voor diverse landschapssoorten. In het land zijn er verder nog brede zandstranden, een delta, maar ook oerbossen en vlaktes.

Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox en de grondwet garandeert vrijheid van godsdienst.
De Roemeense taal behoort tot de Romaanse taalgroep en is dus verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees. Vooral in de schrijftaal is veel herkenning te ontdekken, voor degene die één van deze talen spreekt.

De hoofdstad Boekarest, ook wel Klein Parijs genoemd, is een grote toeristische attractie en veruit de grootste stad van Roemenië. Ten tijde van het Sovjetregime nam Roemenië al een aparte plaats in het Oostblok in met een relatief grote onafhankelijkheid in de buitenlandse politiek. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie. Het toetredingsverdrag van de EU is begin 2005 getekend en op 1 januari 2007 geëffectueerd. Roemenië is het op zes na grootste land in populatie en het op acht na grootste land van de EU in oppervlakte.
Description above from the Wikipedia, licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.