Noorwegen

De informatie die nuttig kan zijn voor uw reis.

Steden Noorwegen  
Landinformatie landnummer: NO
continent: Europa
vermogen: Oslo
talen: Noors

EU-lidmaatschap: geen
NAVO-lidmaatschap: ja

GSM: 900/1800
GPS: 62 00 N, 10 00 E
elektriciteit: 230V/50Hz

valuta:
Noorse Kroon: NOK
1NOK = 0.153 USD
1NOK = 0.121 EUR

toestelcode: +47-22

Reisadviezen en waarschuwingen Noorwegen
Toerisme Cross-country ski trails in Noorwegen en resorts met afdalingen zijn de meest populaire bestemmingen voor reizigers. Bergbeklimmen, vogels kijken, gletsjer wandelen en vissen kan ook worden genoten in de uitgestrekte wildernis van Noorwegen. Oslo is een stad die is geschikt voor liefhebbers van het buitenleven, maar bij het zoeken naar een verandering van tempo vele opmerkelijke musea en monumenten zijn beschikbaar.
Cultuur Het hotel ligt ver van de centra van cultuur, zoals Florence, Rome en Parijs, heeft Noorwegen vaak geïsoleerd van grote Europese culturele trends en ontwikkelingen. Toch een sterke cultuur is hier bloeit van ten minste de negende eeuw. Bevindingen uit begraafplaatsen geven aan dat de Vikingen waren grote scheepsbouwers met een sterk ontwikkelde artistieke traditie vertegenwoordigd in handwerk, houtsnijwerk en sieraden. Aanzienlijk, werden deze vaardigheden ook doorgegeven aan die delen van Europa, die zij bezet. De prachtig versierde staafkerken gebouwd na het christendom werd geïntroduceerd in Noorwegen ook onderstrepen de artistieke talenten van de Noorse bevolking. De gotische kathedraal van Trondheim, bekend als Nidarosdomen, vertegenwoordigt een gouden eeuw van de Noorse culturele ontwikkeling. Het was de laatste monument worden opgericht voor de donkere tijd waarin bijna de helft van de bevolking uit was weggevaagd door de builenpest en Noorwegen niet langer een onafhankelijke staat worden.
Taal Meer dan 99% van de bevolking van 4, 3 miljoen Noorse spreken de officiële taal, het Noors. Noors heeft twee geschreven, "bokmål" (Boek Noors) en "Nynorsk" (Nieuw Noors) en ze genieten van dezelfde wettelijke erkenning, hoewel "bokmål" wordt steeds vaker voor. Minderheidstalen zijn Fins, gesproken door 0, 2% van de bevolking, voornamelijk in de noordelijke regio van Finnmark, evenals "Sami", een taal die nauw verwant aan het Fins, gesproken door 0, 9% van de Noorse bevolking.
Het eten Voor het ontbijt de meeste Noren eten open broodjes met boter en jam, kaas of een soort van vlees in plakjes op de top. We meest melk drinken voor het ontbijt. Onze melk komt van koeien, en het is zeer gezond. Maar we hebben niet alleen brood eten, we eten granen, ook. Het is niet gebruikelijk om te eten een warme maaltijd voor het ontbijt in Noorwegen. Studenten lunchen op school rond het middaguur. Wij brengen geopend broodjes van huis en koop koude, verse melk te drinken. We ontvangen geen warme maaltijden op school zoals je zou kunnen doen. Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen voedsel. Als we vergeten om onze lunch te brengen, kopen we wat te eten bij de dichtstbijzijnde supermarkt in de stad. We meestal eten diner rond vijf. Wat we eten is anders dan van seizoen tot seizoen, van familie tot familie. De meeste gezinnen eten vis tweemaal per week of meer. We doen het niet eten rauw als jij, we ofwel koken of bakken.
Winkelen De meeste steden hebben winkels verkopen Noorse handwerk. Zilversmeden en pottenbakkerijen zijn talrijk en een bezoek waard. Traditionele posten omvatten bedrukt textiel, geweven artikelen, breigoed, houtsnijwerk, zilver, email, tin, glas en porselein. Btw, bekend als moeders, wordt geheven op 25% op de meeste goederen. U kunt tax-free cheques van elk van de 3. 000 winkels dragen van de sticker 'Tax free voor toeristen'. Deze winkels op te slaan bezoekers 11 tot 18% van de betaalde prijs door de bewoners. BTW-restituties worden betaald in contanten bij vliegvelden, veerboten, cruiseschepen en grensovergangen.
Kosten Noorwegen is duur. Betaal je voor alles van koffie bijvullen tot kruising bruggen en het gebruik van tunnels, uit het bezoeken van kerken tot het beantwoorden van de natuur bellen in openbare toiletten. Als u in campings (of, nog beter, kamperen in de open lucht - zie P000) en uw eigen maaltijden bereiden, kunt u squeeze door rondom Nkr200 om Nkr220 per persoon per dag. Een verblijf in hostels dat het ontbijt zijn (of het eten van ontbijt bij een bakkerij), met lunch in een goedkoop restaurant en het oppakken van supermarkt items voor het diner, kunt u waarschijnlijk beheren Nkr350 per dag. Een verblijf in een hotel dat een ontbijtbuffet bestaat uit, het eten van een lichte lunch en 's avonds een maaltijd in een redelijk geprijsd restaurant, kunt u verwachten ten minste Nkr600 per persoon te besteden per dag als je verdubbelen en Nkr750 als je alleen reist . Zodra u factor in het vervoer (een treinpas aanzienlijk vermindert kosten, maar spoorlijnen niet verder dan Noord-Bodø), entertainment (concert-en bioscoopkaartjes beginnen meestal vanaf Nkr50, maar kan worden Nkr150) en alcohol (nachtclub te dekken kosten vanaf Nkr70) , zul je merken dat je moeite om te houden binnen een Nkr1000 dagelijkse limiet.
Valuta De munt (valuta in het Noors) van Noorwegen is Krone - NOK. Het meervoud is kronen. Een kroon (1, 00 NOK/1. 00 kr. ) Is 100 øre (enkelvoud en meervoud hetzelfde zijn). In het verleden, Noorwegen hadden kleinere denominaties van bankbiljetten (papiergeld), zoals - een kr. . (En kroon), 5 kr. . fem kronen), 10 kr. . (Ti kronen) en 20 kr. . . (Tjue kronen Deze rekeningen zijn nu uit omloop - en zijn vervangen door munten.

Oslo, Noorwegen

Donderdag 20, Juni

Uit wikipedia over Noorwegen

Noorwegen, officieel het Koninkrijk Noorwegen (Noors: Kongeriket Norge (Bokmål), Kongeriket Noreg (Nynorsk)), is een land in Noord-Europa. Het ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk en de Faeröer liggen ten westen aan de andere kant van de Noordzee, en Denemarken ligt ten zuiden aan de overzijde van het Skagerrak. In de jaren twintig van de 20e eeuw bezette Noorwegen Jan Mayen en kreeg het - in het Spitsbergenverdrag - de soevereiniteit over de Arctische archipel van Spitsbergen. De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland vallen wel onder Noors bestuur maar horen niet tot het koninkrijk.

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385. 155 km² en een kustlijn van ruim 25. 000 km. Door het relatief lage inwonertal van 4. 900. 100.

Noorwegen is een parlementaire constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij. Bestuurlijk is het land opgedeeld in 19 provincies en enkele honderden gemeenten. Op internationaal vlak is Noorwegen medeoprichter van de VN, de NAVO, de Raad van Europa en de Noordse Raad en verder lid van onder andere de EER, de WTO en de OESO. Het land is echter geen lid van de Europese Unie.

Noorwegen heeft twee volksliederen: een burgerlijk volkslied (Ja, vi elsker dette landet) en een koninklijk volkslied (Kongesangen (koningslied), ook wel Gud sign var konge god genoemd).

Noorwegen ligt in Noord-Europa en beslaat het westelijke deel van Scandinavië. In het oosten zijn er landgrenzen met, klokgewijs, Rusland (196 km), Finland (727 km) en Zweden (1. 619 km). In het noorden, westen en zuiden grenst het land aan de Barentszzee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak. Tot het land Noorwegen behoren ook de eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee, evenals het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee. Noorwegen eist tevens een deel op van Antarctica (Koningin Maudland en Peter I-eiland). De afstand tussen het zuidelijkste en noordelijkste punt van Noorwegen is groot. Als Noorwegen denkbeeldig om Lindesnes zou worden geroteerd, komt de Noordkaap (het noordelijkste punt) bij Rome te liggen. In Nordland is Noorwegen op z'n smalst. Bij Hellemobotn (Tysfjord) is de afstand tussen het eind van de fjord en de grens met Zweden slechts 6, 3 km.

Noorwegen heeft met 25. 148 km een ongewoon lange kustlijn. Dit getal is inclusief fjorden, kleine voor de kust gelegen eilanden en andere inhammen. De kust is omzoomd met eilanden (in het bijzonder de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen) en talrijke diep gekartelde fjorden. De Sognefjord, Hardangerfjord, Nordfjord en Oslofjord zijn de grootste. De Geirangerfjord is de bekendste en maakt, samen met de Nærøyfjord, deel uit van de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Verder telt Noorwegen een groot aantal gletsjers. Jostedalsbreen met zijarmen als onder andere de Nigardsbreen en de Briksdalsbreen en is de grootste gletsjer van het Europese continent. Andere bekende gletsjers zijn Svartisen en de Folgefonnagletsjer.

Noorwegen wordt vrijwel in zijn geheel beheerst door het Scandinavisch Hoogland. Hoge plateaus zijn onder meer de Dovrefjell en de hoogvlakte Hardangervidda. Het hooggebergte van Noorwegen is Jotunheimen met de gebergten Hurrungane en Breheimen. In dit deel bevinden zich de hoogste toppen, zoals de Galdhøpiggen met 2469 meter en de Glittertind van 2454 meter. De bergen en de plateaus worden afgewisseld door vruchtbare valleien, zoals Gudbrandsdalen, en door snelle rivieren, die hydro-elektrische energie leveren. De rivier de Glomma, ook bekend als Glåma, in het zuiden, is de langste rivier. Vanwege zijn ligging aan de Atlantische Oceaan heeft Noorwegen een mild en vochtig klimaat.
Description above from the Wikipedia, licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.