Libië

De informatie die nuttig kan zijn voor uw reis.

Steden Libië  
Landinformatie landnummer: LY
continent: Afrika
vermogen: Tripoli
talen: Arabisch, Engels

EU-lidmaatschap: geen
NAVO-lidmaatschap: geen

GSM: 900
GPS: 25 00 N, 17 00 E
elektriciteit: 127/230V/50Hz

valuta:
Libische Dinar: LYD
1LYD = 0.786 USD
1LYD = 0.605 EUR

toestelcode: +218-21

Tripoli, Libië

Zaterdag 28, Maart

Uit wikipedia over Libië

Libië (Arabisch: ليبيا Lībiyyā) is een Arabisch land in Noord-Afrika met een oppervlakte van en inwoners. De hoofdstad is Tripoli. Het land ligt aan de Middellandse Zee en behoort grotendeels tot de Sahara.

Het gezag over Libië wordt opgeëist door zowel de Grote Libisch-Arabische Socialistische Volksjamahiriyah (Arabisch: الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى Al-Jamāhīriyyat al-°Arabiyyat al-Lībiyyat ash-Sha°biyyat al-Ishtirākiyyat al-Uzmā) van Moammar al-Qadhafi, die het westen van het land in handen heeft, en de Libische Republiek van de opstandelingen, die gezag over het oosten uitoefent. Dat is het gevolg van de Libische burgeroorlog die sinds begin 2011 in het land woedt. Het bestuur over de Libische Republiek wordt de Nationale Overgangsraad genoemd.

De jure erkennen beide entiteiten Tripoli als hoofdstad, de facto heeft alleen de Volksjamahiriyah de controle over deze stad; daarom is het hoofdkwartier van de Libische Republiek gevestigd in Benghazi.

Hoewel de geschiedenis van het gebied, dat tegenwoordig Libië heet, teruggaat tot de prehistorie, ontstond het land pas in 1912, toen Italië een kolonie vormde uit drie voormalige Ottomaanse provincies: Cyrenaica, Tripolitanië en Fezzan. Libië werd in 1951 onafhankelijk en is sinds een staatsgreep in 1969 in naam een volksrepubliek. In feite wordt het land sindsdien op autoritaire wijze geleid door de dictator Moammar al-Qadhafi. Sinds de opstand dit jaar (2011) beperkt Qadhafi’s gezag zich tot het westen van het land.

Libië staat als hoogst genoteerde Afrikaanse land op de index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en heeft ook een van de hoogste bbp's van het continent, mede dankzij de grote olieproductie van het land.
Description above from the Wikipedia, licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.